Dit schooljaar hebben Vakanjers manieren bedacht, gecreëerd en ontwikkeld om hun eigen school en omgeving zo gezond mogelijk te maken met voldoende frisse lucht. Ze onderzochten, ontwierpen en maakten een prototype. De teams met de beste ontwerpen pitchen hun idee tijdens de landelijke finale Vakkanjers LIVE bij NewTechPark Apeldoorn.

Campagnebeeld Frisse Lucht

Vakkanjers

Scholieren ontdekken hun talenten met Vakkanjers. Vanaf groep 7 van het primair onderwijs tot en met het laatste jaar van het voortgezet onderwijs gaan leerlingen uit heel Nederland komend schooljaar aan de slag met een bijzondere opdracht om de luchtkwaliteit in de school te verbeteren.

Wordt er veel gegaapt in de klas? Dat hoeft niet per se aan de les te liggen ;-). Er kan ook een tekort aan frisse lucht zijn. Om goed te functioneren heb je voldoende frisse lucht nodig. Ook voor je gezondheid en voor het remmen van verspreiding van ziektekiemen zoals het coronavirus is goede ventilatie belangrijk. Hulp van Vakkanjers is dringend gewenst.

 

Frisse lucht in de klas is belangrijker dan ooit
Dit schooljaar staat helemaal in het teken van ‘frisse lucht’. Mede door corona staat dit thema hoog op de maatschappelijke agenda. Ventilatie op scholen is nu belangrijker dan ooit. Vooral omdat het van grote invloed is op de gezondheid, concentratie en dus de leerprestaties.

Docenten en leerlingen klagen vaak over hoofdpijn, geprikkelde en droge ogen, vermoeidheid en soms duizeligheid. Toch moeten de meeste scholen  de ramen en deuren opengooien en hopen dat de wind voor wat verse lucht zorgt. Dat kan anders. En dat moet anders.

Hoe zorgen we er nou voor dat onze scholen voorzien worden van genoeg frisse en schone lucht? Om die vraag te beantwoorden, betrekken we de belangrijkste bewoners van de school zelf: de leerlingen. Zij zijn de beste ervaringsdeskundigen om als Vakkanjers hier écht mee aan de slag te gaan.