Techniek geeft scholieren energie op NewTechPark in Apeldoorn

Oktober techniekmaand in Apeldoorn. Techniekfestival voor jeugd, ouders en onderwijs in het NewTechPark.

Mooi verslag van de Stentor die afgelopen vrijdag aanwezig waren toen 23 bedrijven. ca 1.000 leerlingen met techniek aan het werk zetten. Klik hier voor artikel.

 

Achtergrond Techniekfestival: 

Techniek is overal en toch realiseren wij ons dat vaak niet. Denk aan alle techniek in huis om lekker warm en droog te blijven of alle techniek die er nodig is om het eten van het land op ons bord te krijgen. Techniek verandert ook steeds. Nieuwe ontwikkelingen gaan razendsnel. Wij hebben bijna nooit een goed beeld wat techniek inhoudt. Dat maakt ook dat (te) weinig kinderen kiezen voor een opleiding in techniek. Dat is jammer, want techniek is leuk en belangrijk.

Sterk Techniekonderwijs Apeldoorn e.o (afgekort STOA) wil kinderen laten zien wat de wereld van techniek hen te bieden heeft. Wat je allemaal kunt doen met en in de techniek. Laten ontdekken welke delen in techniek ze leuk vinden en welke minder leuk. Kansen laten zien op een toffe loopbaan waarbij je de handen uit de mouwen kunt steken en ook nog eens goed kunt verdienen. Samen met bedrijven, de vmbo scholen en NewTechpark organiseert STOA het Techniekfestival in de maand oktober. Van 4 t/m 29 oktober staat het NewTechPark een hele maand in het teken van Techniek. Voor alle leerlingen van de basis- en  middelbare scholen is er een kleurrijk en zeer gevarieerd aanbod om kennis te maken met techniek.

Het werk in de techniek wordt steeds meer allround, wat vraagt om flexibele en breed inzetbare medewerkers. Net als in andere vakgebieden hebben automatisering, digitalisering en robotisering groeiende invloed op de werkinhoud. Het arbeidsmarktperspectief op ieder niveau in de techniek is heel goed. Wel zie je een verschuiving, want van personeel in de technische sector wordt een hoger werk- en denkniveau gevraagd (minimaal mbo-niveau 3 en 4) en het belang van soft skills als samenwerken, flexibiliteit en zelfstandigheid neemt toe.