Ervaringen van een vrijwilliger bij NewTechPark

Sinds enkele weken ben ik als vrijwilliger actief bij NewTechPark en heb ik een aantal keer mogen assisteren bij Technodiscovery met als thema recycling voor basisschoolgroepen. Ik werk zelf op een BSO, ik ben dus bekend en vertrouwd met de leeftijdsgroep. Maar de ruimte, de materialen, de gereedschappen en de mogelijkheden die de kinderen bij NewTechPark hebben, is echt een pretpark!

 

Kinderen komen bepakt en bezakt met allerlei materialen binnen, warm onthaald door Patricia die samen met Ilonka deze bijeenkomsten verzorgt.  Na een introductie, die voor de meeste kinderen bijna te lang duurt, mogen ze aan de slag. Veel kinderen vliegen doelbewust naar een tafel, zij hebben al een plan en weten wat ze willen maken van de meegebrachte spullen. Andere kinderen zijn  nog zoekende, lopen wat rond, pakken wat materiaal vast, kijken wat anderen doen.  Binnen  5 minuten is iedereen echt aan het werk en dan begint ook het leukste werk voor mij als vrijwilliger: samen met de kinderen bedenken hoe ze het plan in hun hoofd kunnen uitvoeren. Hoe maak je een gat in een blik, hoe zorg je dat 2 stukken hout aan elkaar vast komen?

 

Zagen is best moeilijk en vereist doorzettingsvermogen, samen proberen en aanmoedigen om door te zetten tot het kind met een rood hoofd en vol trots zelf verder kan met het afgezaagde stuk hout. 

Een schroef indraaien, maar de schroefmachine draait de andere kant op, daar is een oplossing voor.  En ja, als je timmert, sla je wel eens op je vinger en als je met het lijmpistool werkt, voel je wel eens hete lijm op je hand. Maar geen enkel kind heeft tijd om daar lang bij stil te staan, er moet gewerkt worden, plannen worden uitgevoerd.  

 

Als je kinderen zo aan het werk ziet, zie je kinderen die echt gewend zijn om met hun handen te werken en goed weten wat ze willen.  Het meest uitdagend zijn de kinderen die dat niet zijn gewend en verrast zijn door hun eigen mogelijkheden: ‘Mevrouw, kan je helpen?’, ja natuurlijk! Even iets uitleggen, zelf laten ontdekken of gewoon even vasthouden zodat een kind met lijmpistool nog iets vast kan plakken. 

De tijd vliegt iedere keer om, voor de kinderen altijd veel te kort.

Prachtige, creatieve, bijzondere en vooral zelfbedachte en zelfgemaakte kunstwerken gaan mee naar huis. Voor een jarige moeder, voor een klein neefje, een egelhuis of iets om thuis aan de muur te hangen of in de kamer te zetten.  Het gaat uiteindelijk niet om het eindresultaat maar vooral om de manier waarop alle creaties tot stand zijn gekomen.

 

Ik geniet er elke keer weer van, zo’n mooie uitdagende omgeving, inspirerende mensen en enthousiaste kinderen.  Vrolijk zit ik even later op mijn fiets, op weg naar de BSO om met de kinderen daar net zo creatief aan de slag te gaan!

 

Mignon Stam

————————————————–

Geïnspireerd door het verhaal van Mignon? 

We zijn altijd op zoek naar enthousiaste mensen die bij willen dragen aan NewTechPark. Dat kan in heel veel verschillende rollen en taken. Kom gerust een keer binnen vallen om de sfeer te proeven. Of stuur een mailtje naar contact@newtechpark.nl voor een vrijblijvende afspraak met onze vrijwilligerscoördinator.

Recent nieuws

vrijwilliger

Vrijwilligers workshopbegeleiding gezocht!

Vrijwilligers gezocht voor workshopbegeleiding! Het hele jaar door komen leerlingen bij ons workshops volgens waarbij ze lekker praktisch aan de slag gaan.

gastheer en gastvrouw

Vrijwilliger gezocht: Gastheer/vrouw NewTechPark

Vrijwilligers gezocht als gastheer/ gastvrouw op NewTechPark om o.a. gasten verwelkomen en de weg wijzen bij activiteiten, helpen bij voorbereiding van bijeenkomsten en evenementen en verzorgen cateringwerkzaamheden.

Podcast Artwork NTP

New Tech People – in gesprek met Hildegonde Mostert

Hildegonde Mostert is vanuit Sterk Techniekonderwijs een enthousiast gebruiker van het New Tech Park. In deze aflevering spreekt Max Dammers haar over haar rol om de verschillende organisaties uit het onderwijs, bedrijfsleven en de overheid met elkaar te verbinden. Hildegonde vertelt dat daar waar Jacob van chaos houdt, zij haar kwaliteit juist vindt in het […]